Skip to main content

De tijdelijke wet transparantie turboliquidatie

De tijdelijke wet transparantie turboliquidatie

Op 15 november 2023 is de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking getreden. Onlangs schreef advocaat Linda van Keulen hierover een artikel in het Tijdschrift voor Curatoren. In het artikel wordt uitgebreid ingegaan op het doel van de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie, de veranderingen die het met zich meebrengt en de remedies voor schuldeisers. Hieronder volgt een korte samenvatting van het artikel.

Wat is een turboliquidatie?

Een turboliquidatie is een snelle en efficiënte manier om een bedrijf te ontbinden zonder tussenkomst van een curator. Voorwaarde is dat het bedrijf geen actief meer heeft. De keerzijde van de relatief snelle wijze van ontbinding is dat het risico’s met zich mee kan brengen voor onder meer de schuldeisers die onbetaald blijven. De wet die 15 november 2023 in werking is getreden beoogt de transparantie rondom turboliquidaties te vergroten en misbruik ervan te voorkomen.

De wetswijziging

De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee. Bestuurders moeten nu binnen 14 dagen na de turboliquidatie financiële verantwoording afleggen. Dit omvat onder andere een staat van baten en lasten, een beschrijving van het ontbreken van baten en een uitleg over het eventuele achterblijven van schulden. Ook krijgen schuldeisers meer bevoegdheden, zoals het recht op inzage in financiële stukken en het doen van een verzoek tot het opleggen van een bestuursverbod bij misstanden.

Het volledige artikel is via deze link te raadplegen. Klik hier.

Ben je benieuwd welke impact de wetswijziging op jou en/of jouw bedrijf heeft? Aarzel dan niet en neem contact op met één van de advocaten van Okkerse & Schop Advocaten.

Onze werkwijze

Handige pagina’s

×