Skip to main content

Is uw gemeente al klaar voor de opvolging van Vroegsignalering en de schuldhulpverlening aan (ex) ondernemers (SHVO)?

Door de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in januari 2021 krijgen de gemeenten burgers met schulden tijdig in beeld. De verschillende signaalpartners, waaronder woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars, melden de betalingsachterstand van hun cliënten aan bij de gemeente. De gemeente is vervolgens verplicht om op elk signaal een aanbod te doen. Zo kunnen zij de schuldenproblematiek beperken en mogelijk een intensief schuldhulpverleningstraject voorkomen.

Dit is een belangrijke, maar ook omvangrijke taak voor de gemeente.

Uit onderzoek blijkt dat bij Vroegsignalering benadering via de telefoon een goede respons oplevert, maar een deurbezoek is het meest effectief. Door vroegtijdig (financiële) problemen op te sporen en in te grijpen wordt duurdere zorg voorkomen.

Schuldhulpverlening aan (ex) ondernemers

De verwachting is dat veel (ex) ondernemers de komende periode een beroep zullen doen op de Wgs. Deze speciale doelgroep vraagt een andere benadering, waar wij uitgebreide ervaring mee hebben.

Wij kunnen het gehele traject SHVO voor uw gemeente op ons nemen. Daarnaast bieden wij u een kritische meekijkende sparringpartner en/of een helpende hand om de druk wat te verlichten.

Waarom is Okkerse & Schop Advocaten een geschikte partner?

Okkerse & Schop Advocaten is al ruim tien jaar gespecialiseerd in schuldhulpverlening voor (ex)ondernemers. Wij werken naar volle tevredenheid al ruim 10 jaar samen met het Zelfstandigenloket Flevoland. Wij bedienen daar o.a. de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. Tevens is er sinds de coronacrisis een samenwerking met de gemeente Harderwijk. Maar ook helpen wij ondernemers welke woonachtig zijn  in andere gemeenten zoals Hoorn, Landsmeer, Wijdemeren, Huizen, Roozendaal  en Texel. Zij nemen rechtstreeks contact op, of worden doorverwezen door diverse instanties, waaronder het NVVK. Onze afdeling Schuldhulpverlening voor ondernemers heeft in  de afgelopen 10 jaar meer dan 1.000 ondernemers bijgestaan in een schuldhulpverleningstraject.

Welke mogelijkheden zijn er?

1. Totaalpakket SHVO (schuldhulpverlening voor ondernemers)
Wij kunnen ons voorstellen dat uw prioriteiten momenteel bij de particuliere schuldhulpverlening liggen, en dat u nog niet hebt kunnen focussen op uw nieuwe taak als schuldhulpverlener voor (ex) ondernemers. Dit hele traject kan door ons worden overgenomen, tijdelijk of voor een langere periode. Het traject bestaat uit:

  • Vroegsignalering;
  • Intake;
  • Stabilisatiefase;
  • Verificatiefase;
  • Saneringsfase en
  • Nazorg.

2. Totaalpakket Vroegsignalering

Bij ieder signaal van een signaalpartner is de gemeente verplicht om een verkennend onderzoek uit te voeren. Met dit pakket nemen wij het totale traject van Vroegsignalering uit handen:

  • Wij voeren het eerste gesprek. Afhankelijk van de afspraken kan dit via een deurbezoek, een telefoongesprek of via een online videoverbinding (Skype).
  • Er wordt een plan van aanpak opgemaakt en we kunnen beschikkingen voor u afgeven.

Na afronding van dit traject ontvangt u een compleet plan van aanpak en kunnen wij een beschikking voor u afgeven, die direct kan worden uitgevoerd door uw eigen afdeling.

3. Moratorium/Voorlopige Voorziening/Dwangakkoord

In samenwerking met uw eigen afdeling schuldhulpverlening kunnen wij de bovenstaande verzoekschriften voor u opstellen. Dit zal kostenbesparing en tijdswinst opleveren voor uw gemeente.

4. Nihilstelling alimentatie in minnelijke regeling

Mocht blijken dat er geen sprake is van een stabiele (financiële) situatie door o.a. een alimentatieverplichting dan kunnen onze familierecht advocaten op basis van een toevoeging een nihilstelling of een verlaging van de alimentatie verzoeken bij de Rechtbank.

5. Extra hulp bij drukke periodes

Helaas moeten we, gezien de huidige situatie, rekening houden met een grote stijging in het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening. Bij een piek in de werkdruk kunt u onze hulp inschakelen op detacheringsbasis.

Wilt u als gemeente onbezorgd en goed voorbereid op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) het jaar 2021 beginnen neem dan contact met ons op.  Wij wisselen graag met u van gedachten over hoe wij u mogen ondersteunen zodat u kunt voldoen aan de Wgs in januari 2021. Uiteraard is maatwerk daarbij ook mogelijk.