Ten eerste dient het te gaan om ondernemingen die in financieel zwaar weer verkeren. De wet omschrijft dat als een onderneming die verkeert in een toestand waarin het redelijkerwijs aannemelijk is dat hij met het betalen van zijn schulden niet zal kunnen voortgaan. Er dient dus sprake te zijn van een dreigend faillissement of het moet redelijkerwijs aannemelijk zijn dat de onderneming failliet zal gaan indien maatregelen uitblijven. Er wordt in dit kader ook wel gesproken van een toestand van dreigende insolventie.
Aanvankelijk werd aangenomen dat de WHOA met name uitkomst zou bieden voor de grote ondernemingen. Die verwachting is inmiddels bijgesteld. Inmiddels is de verwachting, mede aan de hand van de eerste uitspraken van de rechtbanken, dat ook veel – of misschien wel juist – mkb’ers een beroep zullen doen op de WHOA om zodoende een faillissement te voorkomen.
De WHOA is bedoeld voor de herstructurering van de schulden van ondernemingen, ongeacht de rechtsvorm die zij hebben. Toegang tot de onderhands akkoordprocedure is slechts uitgesloten voor natuurlijke personen die geen zelfstandig beroep of bedrijf uitoefenen, banken en voor verzekeraars. Zodoende kunnen ook verenigingen en coöperaties een beroep doen op de WHOA.
De WHOA bevat ook bepalingen over aandeelhouders. Verenigingen en coöperaties hebben geen aandeelhouders, maar leden. De bepalingen uit de WHOA die zien op aandeelhouders, zijn daarom ook van toepassing op de leden van de vereniging of coöperatie die een WHOA-traject doorloopt.
Daarnaast mag de WHOA niet worden aangewend voor een ‘oneigenlijk doel’. Daarmee wordt bedoelt dat de WHOA slechts mag worden aangewend als:
- het doel is om een dreigend faillissement af te wenden, van een onderneming die na een herstructurering van de schulden weer financieel gezond is, óf
- indien de onderneming geen overlevingskansen meer heeft en ook niet meer zal krijgen, deze af te wikkelen (liquideren), indien daarmee een beter resultaat wordt behaald dan met een afwikkeling van de onderneming in faillissement, of een combinatie van beide.
Doorgaans zal het zo zijn dat de onderneming zelf het WHOA-traject start. Echter, ook de schuldeisers, aandeelhouders, de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging kunnen het initiatief tot een akkoord nemen. Zij kunnen de rechter vragen om de aanwijzing van een herstructureringsdeskundige, die vervolgens een akkoord voorbereidt en aan de betrokken schuldeisers en aandeelhouders voorlegt.
Bent u benieuwd of de WHOA iets voor uw onderneming is? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze WHOA-specialisten of vraag een WHOA-scan aan.
Wij zijn ook te vinden op: