Op 26 augustus 2021 vond het interactieve webinar over de advocaat-cliëntrelatie plaats. Maurits Annegarn, Segment Manager Corporate Legal bij Wolters Kluwer, sprak met drie juridische professionals over de manier waarop je een goede relatie met de cliënt kan opbouwen en behouden. In dit artikel lees je over drie belangrijke factoren die volgens de sprekers bijdragen aan het verbeteren van de cliëntrelatie.
Tijdens het webinar waren er drie sprekers. Marieke van Gelder is partner bij Van Gelder Advocaten. Phuong Nguyen is partner bij Okkerse & Schop Advocaten en Max Hubner is Managing director bij Novograaf.
De mens achter de cliënt zien
De eerste factor die een rol speelt in het opbouwen van een succesvolle relatie met de cliënt is de menselijke maat. Volgens Phuong wordt de basis van de relatie gevormd door de kennis van de juridische professional en het resultaat van de dienstverlening. “Daarnaast is het belangrijk om interesse te tonen in de mens achter de cliënt. Oprechte belangstelling tonen is cruciaal.” Max stelt dat er geen gouden formule is voor een goede advocaat-cliëntrelatie. “Het begint met een persoonlijke band, daarvoor moet je je kunnen inleven in de cliënt. Als je niet oprecht geïnteresseerd bent in wat jouw cliënt beweegt en wat er in de sector gebeurt, dan kan die goede band niet ontstaan.” Marieke meent dat begrip van de sector waarin de cliënt handelt ook bijdraagt aan de relatie. “Wij specialiseren ons in een aantal branches. We houden de trends in die branches in de gaten en gaan met de cliënt in gesprek over de mogelijke juridische gevolgen daarvan.”
Oprechte belangstelling tonen is cruciaal
Phuong Nguyen, partner bij Okkerse & Schop Advocaten
De rol die software speelt in de relatie met de cliënt
De tweede factor die een rol speelt in het verbeteren van de relatie met de cliënt is het gebruik van software. Max geeft aan dat zij hun cliënten beter kunnen informeren over de kosten en de risico’s sinds zij met een portal werken waarin de wereldwijde spreiding te zien is van hun geregistreerde merken en beeldmerken. “Met die informatie kunnen we met de cliënt bespreken of we de gekozen strategie moeten heroverwegen.” Marieke vertelt dat goede dienstverlening begint bij het gebruik van een goed CRM-systeem dat door alle medewerkers op dezelfde manier wordt ingevoerd. “Alleen door goede digitale dossiervorming kan je de cliënt goed bedienen en met die gegevens kan je vooruit kijken. Daarnaast speelt software in de relatie met de cliënt op allerlei manieren een rol. Wij organiseren webinars voor relaties, online vergaderen is in opkomst en onze medewerkers kunnen in realtime met de cliënt werken in een document. Voor ons wordt het steeds duidelijker dat we niet meer zonder software kunnen als we de dienstverlening willen bieden waar de cliënt naar op zoek is.”
Het wordt steeds duidelijker dat we niet meer zonder software kunnen als we de dienstverlening willen bieden waar de cliënt naar op zoek is.
Marieke van Gelder, partner bij Van Gelder Advocaten
Evaluatie is een middel, geen doel op zich
De derde factor die een rol speelt in het verbeteren van de relatie met de cliënt is de evaluatie. Alle sprekers houden na afloop van een zaak een persoonlijke evaluatie met de cliënt. “Hierbij geeft de cliënt onder andere aan hoe ze de dienstverlening hebben ervaren en wat de verbeterpunten zijn”, merkt Phuong op. Marieke geeft als tip om de cliënt te vragen wat zij anders zouden doen, als zij de dienstverlener zouden zijn. “Op die manier krijg ik een goed beeld van wat de cliënt van ons verwacht.” Max werkt met een net promoter score (NPS). “Hiermee wordt de klantloyaliteit gemeten en vervolgens vergeleken met peers en andere sectoren. Iedere cliënt die een opmerking achterlaat wordt door mij gebeld, bij positieve en negatieve feedback. Het bijzondere aan deze gesprekken is dat je merkt dat de evaluatie niet een doel op zich is. Het is een manier om de relatie met de cliënt te versterken en de dienstverlening te verbeteren.”
De evaluatie is een manier om de relatie met de cliënt te versterken en de dienstverlening te verbeteren.
Max Hubner, managing director bij Novograaf
Meer tijd voor je cliënt
Wil je meer tijd overhouden voor het verbeteren van de relatie met je cliënt? Met de module Zaakanalyse van InView zie je direct hoe de rechterlijke macht in het verleden heeft beslist en wat de invloed van specifieke gronden waren in een zaak. Deze informatie helpt je om snel de juiste zaakstrategie te bepalen. Hiermee bespaar je tijd. Tijd die je kunt besteden aan net dat extraatje voor je cliënt.
Neem ook gerust een kijkje op onze sociale media:
Terugblik webinar 26 augustus 2021
Rechtsgebieden
FAQ
Wat zijn de specialisaties van Okkerse & Schop Advocaten?
Okkerse & Schop Advocaten is gespecialiseerd in diverse rechtsgebieden, zoals insolventierecht, arbeidsrecht, vastgoedrecht, privacyrecht, contractenrecht, intellectueel eigendomsrecht, ondernemingsrecht, onderwijsrecht, aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, personen- en familierecht, en schuldhulpverlening.
Hoe kan ik contact opnemen met Okkerse & Schop Advocaten voor juridisch advies?
Je kunt contact opnemen via het contactformulier op deze website, of je kunt ons bellen op het aangegeven telefoonnummer 036 5346220.
Op welke manier garandeert Okkerse & Schop Advocaten de vertrouwelijkheid van mijn gegevens?
Wij hanteren strikte privacy- en beveiligingsmaatregelen conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) om de vertrouwelijkheid en bescherming van jouw gegevens te waarborgen. Je kunt zowel ons privacy- en cookiestatement voor de website als ons algemene privacystatement raadplegen.
Wil je weten of een bedrijf failliet is?
Het Centraal Insolventieregister op Rechtspraak.nl bevat de gegevens van faillissementen, surseances van betaling en schuldsaneringen natuurlijke personen die in de lokale registers bij de verschillende rechtbanken worden bijgehouden. Alle insolventiegegevens gepubliceerd ná 1 januari 2005 zijn raadpleegbaar tot zes maanden na beëindiging van de insolventie.
Wat is insolventierecht en hoe kan Okkerse & Schop Advocaten mij helpen bij financiële problemen van mijn onderneming?
Insolventierecht omvat de juridische aspecten van financiële moeilijkheden en faillissementen. Okkerse & Schop Advocaten kan helpen met herstructurering (onder andere WHOA-trajecten), onderhandelingen met schuldeisers en adviseren over mogelijke insolventieprocedures.
Hoe ondersteunt Okkerse & Schop Advocaten bedrijven bij het naleven van de AVG?
Okkerse & Schop Advocaten biedt advies over AVG-compliance, helpt bij het opstellen van verwerkersovereenkomsten en privacybeleid, en ondersteunt bij datalekken en andere privacygerelateerde zaken.
Wat houdt mediation in bij echtscheiding en hoe verschilt dit van de standaard juridische procedures?
Mediation bij echtscheiding is een proces waarbij een mediator helpt om op een constructieve manier afspraken te maken tussen partners. Dit verschilt van standaard juridische procedures die vaak formeler zijn en waarbij meestal elke partij een eigen advocaat heeft.
Wat moet ik weten over het opstellen van contracten via Okkerse & Schop Advocaten?
Het is essentieel dat contracten duidelijk en volledig zijn. Okkerse & Schop Advocaten zorgt voor juridisch sluitende contracten die afgestemd zijn op uw specifieke situatie en behoeften, wat toekomstige geschillen kan voorkomen.
Hoe zorgt Okkerse & Schop Advocaten ervoor dat mijn contracten voldoen aan de huidige wetgeving?
Okkerse & Schop Advocaten blijft voortdurend op de hoogte van veranderingen in de wetgeving en zorgt ervoor dat alle contracten hieraan voldoen en waar nodig worden aangepast.
Op welke manieren kan Okkerse & Schop Advocaten mij bijstaan bij bouwprojecten of vastgoedtransacties?
Okkerse & Schop Advocaten biedt juridisch advies en ondersteuning bij het opstellen van contracten, onderhandelingen, geschillenbeslechting en alle bestuursrechtelijke en civiele aspecten van bouwprojecten en vastgoedtransacties.
Wat is WHOA en hoe kan het mijn onderneming helpen om een faillissement te voorkomen?
De WHOA helpt ondernemingen die financieel in zwaar weer verkeren om via een akkoord met schuldeisers hun schulden te herstructureren en mogelijk een faillissement te voorkomen.
Hoe kan Okkerse & Schop Advocaten mij helpen als ik te maken heb met schulden?
Okkerse & Schop Advocaten biedt hulp bij het in kaart brengen van schulden, het onderhandelen met schuldeisers en indien nodig het begeleiden van procedures onder de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) of andere schuldsaneringsregelingen.
Wat moet ik doen als ik een klacht heb over de diensten van Okkerse & Schop Advocaten?
Okkerse & Schop Advocaten kent een interne klachtenregeling. Wanneer je onverhoopt niet tevreden bent over (een bepaald aspect van) onze dienstverlening, dan kun je jouw bezwaren voorleggen aan onze klachtenfunctionaris mr. Sjakko van Raaijen. Meer informatie vindt je op de pagina Klachten- en geschillenregeling O&S. In overleg met jou wordt dan zo snel mogelijk naar een oplossing gezocht. Mocht ons overleg niet tot een bevredigend resultaat leiden, dan kun je jouw klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Advocatuur.