
Onlangs deed de rechtbank Gelderland (Arnhem) een uitspraak waarin kaders zijn gegeven voor de beoordeling van de situatie, waarin de kantonrechter een ontbinding van de arbeidsovereenkomst had uitgesproken wegens een verstoorde verstandhouding tussen werkgever en werknemer, de werknemer vervolgens daartegen in hoger beroep was gekomen (waardoor het door de kantonrechter uitgesproken einde van de arbeidsovereenkomst nog niet definitief was) en de werknemer in de tussentijd in kort geding vorderde om zolang er geen uitspraak in het hoger beroep was die het oordeel van de kantonrechter bevestigde, “gewoon” zijn werk te mogen blijven doen (de werkgever had hem zolang op non-actief gesteld).
De werkgever voerde aan dat het niet mogelijk was om de werknemer weer toe te laten tot zijn werkzaamheden omdat er sprake was van een al veel langer durende verstoring van de relatie tussen de werknemer enerzijds en collega’s en zijn leidinggevenden anderzijds. Vanwege het gedrag van de werknemer zou er binnen de organisatie een grote afkeer tegen de werknemer zijn.
De rechtbank stelt voorop dat een arbeidsovereenkomst niet zonder meer recht geeft op het mogen verrichten van arbeid. Aan de andere kant is een non-actiefstelling zeer ingrijpend. De rechtbank oordeelt dat sprake moet zijn van “dusdanig zwaarwegende omstandigheden dat van de werkgever in redelijkheid niet langer gevergd kan worden dat hij de werknemer tot de bedongen arbeid toelaat”.
In de zaak die in het kort geding ter beoordeling voorlag, heeft de rechtbank de vordering van de werknemer om weer tot zijn arbeid te worden toegelaten, toegewezen. Dat de arbeidsovereenkomst zou eindigen stond vanwege het ingestelde hoger beroep nog niet definitief vast en het eerdere oordeel van de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, was daarom geen reden om de vordering van de werknemer tot tewerkstelling af te wijzen. Ook het feit dat de werkgever volhardend was in de wens om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, de stelling dat een terugkeer ongewenst was en dat er tussen partijen wrijvingen waren, was voor de rechtbank onvoldoende reden om de wedertewerkstelling af te wijzen. De werknemer hoefde de directeur met wie hij gebrouilleerd was, bij zijn werkzaamheden bijvoorbeeld niet tegen te komen. En dat de werkgever inmiddels iemand anders had ingeschakeld voor de werkzaamheden van de werknemer, komt voor zijn eigen rekening en risico.
Heeft u vragen over ontslag, non-actiefstelling of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Neem contact op met een van onze arbeidsrecht specialisten.
FAQ
Wat zijn de specialisaties van Okkerse & Schop Advocaten?
Okkerse & Schop Advocaten is gespecialiseerd in diverse rechtsgebieden, zoals insolventierecht, arbeidsrecht, vastgoedrecht, privacyrecht, contractenrecht, intellectueel eigendomsrecht, ondernemingsrecht, onderwijsrecht, aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, personen- en familierecht, en schuldhulpverlening.
Hoe kan ik contact opnemen met Okkerse & Schop Advocaten voor juridisch advies?
Je kunt contact opnemen via het contactformulier op deze website, of je kunt ons bellen op het aangegeven telefoonnummer 036 5346220.
Op welke manier garandeert Okkerse & Schop Advocaten de vertrouwelijkheid van mijn gegevens?
Wij hanteren strikte privacy- en beveiligingsmaatregelen conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) om de vertrouwelijkheid en bescherming van jouw gegevens te waarborgen. Je kunt zowel ons privacy- en cookiestatement voor de website als ons algemene privacystatement raadplegen.
Wil je weten of een bedrijf failliet is?
Het Centraal Insolventieregister op Rechtspraak.nl bevat de gegevens van faillissementen, surseances van betaling en schuldsaneringen natuurlijke personen die in de lokale registers bij de verschillende rechtbanken worden bijgehouden. Alle insolventiegegevens gepubliceerd ná 1 januari 2005 zijn raadpleegbaar tot zes maanden na beëindiging van de insolventie.

Wat is insolventierecht en hoe kan Okkerse & Schop Advocaten mij helpen bij financiële problemen van mijn onderneming?
Insolventierecht omvat de juridische aspecten van financiële moeilijkheden en faillissementen. Okkerse & Schop Advocaten kan helpen met herstructurering (onder andere WHOA-trajecten), onderhandelingen met schuldeisers en adviseren over mogelijke insolventieprocedures.
Hoe ondersteunt Okkerse & Schop Advocaten bedrijven bij het naleven van de AVG?
Okkerse & Schop Advocaten biedt advies over AVG-compliance, helpt bij het opstellen van verwerkersovereenkomsten en privacybeleid, en ondersteunt bij datalekken en andere privacygerelateerde zaken.
Wat houdt mediation in bij echtscheiding en hoe verschilt dit van de standaard juridische procedures?
Mediation bij echtscheiding is een proces waarbij een mediator helpt om op een constructieve manier afspraken te maken tussen partners. Dit verschilt van standaard juridische procedures die vaak formeler zijn en waarbij meestal elke partij een eigen advocaat heeft.
Wat moet ik weten over het opstellen van contracten via Okkerse & Schop Advocaten?
Het is essentieel dat contracten duidelijk en volledig zijn. Okkerse & Schop Advocaten zorgt voor juridisch sluitende contracten die afgestemd zijn op uw specifieke situatie en behoeften, wat toekomstige geschillen kan voorkomen.
Hoe zorgt Okkerse & Schop Advocaten ervoor dat mijn contracten voldoen aan de huidige wetgeving?
Okkerse & Schop Advocaten blijft voortdurend op de hoogte van veranderingen in de wetgeving en zorgt ervoor dat alle contracten hieraan voldoen en waar nodig worden aangepast.
Op welke manieren kan Okkerse & Schop Advocaten mij bijstaan bij bouwprojecten of vastgoedtransacties?
Okkerse & Schop Advocaten biedt juridisch advies en ondersteuning bij het opstellen van contracten, onderhandelingen, geschillenbeslechting en alle bestuursrechtelijke en civiele aspecten van bouwprojecten en vastgoedtransacties.
Wat is WHOA en hoe kan het mijn onderneming helpen om een faillissement te voorkomen?
De WHOA helpt ondernemingen die financieel in zwaar weer verkeren om via een akkoord met schuldeisers hun schulden te herstructureren en mogelijk een faillissement te voorkomen.
Hoe kan Okkerse & Schop Advocaten mij helpen als ik te maken heb met schulden?
Okkerse & Schop Advocaten biedt hulp bij het in kaart brengen van schulden, het onderhandelen met schuldeisers en indien nodig het begeleiden van procedures onder de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) of andere schuldsaneringsregelingen.

Wat moet ik doen als ik een klacht heb over de diensten van Okkerse & Schop Advocaten?
Okkerse & Schop Advocaten kent een interne klachtenregeling. Wanneer je onverhoopt niet tevreden bent over (een bepaald aspect van) onze dienstverlening, dan kun je jouw bezwaren voorleggen aan onze klachtenfunctionaris mr. Sjakko van Raaijen. Meer informatie vindt je op de pagina Klachten- en geschillenregeling O&S. In overleg met jou wordt dan zo snel mogelijk naar een oplossing gezocht. Mocht ons overleg niet tot een bevredigend resultaat leiden, dan kun je jouw klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Advocatuur.
