Als ondernemer neemt u regelmatig beslissingen over het aangaan of beëindigen van verplichtingen. Maar wat gebeurt er als een van die keuzes wordt aangevochten door een curator of schuldeiser? Dat betreft het onderwerp “paulianeus handelen”.
Wat is paulianeus handelen?
Paulianeus handelen ontstaat – kort gezegd – wanneer een onderneming een rechtshandeling verricht die (een) schuldeiser(s) benadeelt, terwijl de ondernemer wist of had moeten weten dat deze handeling nadelig zou zijn. Denk hierbij aan het vlak voor faillissement verkopen van bedrijfsmiddelen tegen een te lage prijs aan een bevriende partij of het bevoordelen van een specifieke schuldeiser terwijl andere schuldeisers onbetaald blijven.
Volgens de wet (artikel 42 e.v. Faillissementswet) kan een curator of schuldeiser onder omstandigheden een dergelijke rechtshandeling terugdraaien (actio pauliana) als wordt vastgesteld dat de handeling schuldeisers heeft benadeeld en de andere partij hiervan op de hoogte was of had kunnen zijn.
Waar moeten ondernemers op letten?
- Gelijke behandeling van schuldeisers. Zorg ervoor dat de schuldeisers op een eerlijke manier worden behandeld, vooral wanneer de onderneming in financiële problemen verkeert.
- Marktconforme transacties. Voer verkopen of aankopen uit tegen reële, marktconforme prijzen.
- Documentatie. Houd een duidelijke administratie bij over de overwegingen achter de transacties, zodat keuzes later onderbouwd kunnen worden.
Wat zijn de risico’s?
Paulianeus handelen kan grote gevolgen hebben. Een teruggedraaide transactie kan leiden tot financiële schade en juridische conflicten. In sommige gevallen kan het ook leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid van de ondernemer. Als ondernemer is het daarom essentieel om tijdig juridisch advies in te winnen als twijfel bestaat aan de gevolgen van bepaalde handelingen.
Heeft u vragen over paulianeus handelen of wilt u graag met onze specialisten sparren over de toekomst van de onderneming? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.