Onlangs deed de rechtbank Rotterdam uitspraak in een zaak die het belang onderstreept om documenten die een juridische waarde hebben door een professionele partij te laten opstellen.
Aan de orde was een zaak waarbij door partijen zelf een overeenkomst was opgesteld. Het betrof een geldleningsovereenkomst waarin – kort gezegd – stond, dat door de ene partij per een bepaalde datum een bedrag van € 100.000,– aan de andere partij werd uitgeleend. De overeenkomst was op diezelfde datum gedateerd en de overeenkomst vermeldde dat de rente vanaf diezelfde datum ging lopen. Volgens de uitlenende partij was op diezelfde datum het geldbedrag contant overhandigd.
Los van een hoogoplopende discussie over de vraag of de op de overeenkomst staande handtekening van de geldnemer wel of niet vervalst was, wie nu precies de uitlenende partij bij de overeenkomst was (dat was erg onduidelijk opgeschreven) en een discussie over de toelaatbaarheid van de hoogte van de vermelde rente, werd door de in de overeenkomst genoemde geldnemer ontkend dat hij de geldsom contant in ontvangst had genomen. Omdat hij stelde niets te hebben ontvangen, hoefde hij naar zijn mening ook niets terug te betalen. Aan de rechtbank een moeilijke taak om te beslissen.
De rechtbank overweegt dat een onderhandse akte zoals een leningsovereenkomst in beginsel dwingend bewijs oplevert van een daarin opgenomen verklaring van een partij omtrent datgene wat de akte bestemt te bewijzen. In de overeenkomst was opgenomen dat “de kredietgever een bedrag van € 100.000,– aan kredietnemer heeft verstrekt”. Een voor de hand liggende uitleg daarvan is dan dat het geld daadwerkelijk is overhandigd. Dat zou dan dwingend bewijs hebben kunnen opleveren.
Maar volgens de wet levert een onderhandse akte waarin verbintenissen van één partij zijn vastgelegd weer géén dwingend bewijs op als het gaat om verbintenissen tot betaling van een geldsom, indien die partij de verbintenissen (in dit geval de geldleningsovereenkomst) niet in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf is aangegaan en de akte niet geheel met de hand heeft geschreven of die heeft voorzien van een goedkeuring die de geldsom voluit in letters vermeldt (“goed voor honderdduizend euro”). Omdat dit nu juist ontbrak, diende de bewezenverklaring dat het geldbedrag daadwerkelijk was overhandigd, uit allerlei bijkomende omstandigheden te worden afgeleid (o.a. de tekstuele uitleg van de akte, Whatsapp berichten waarin wordt gesproken over de lening, een verklaring van familie van de geldverstrekker en de ongeloofwaardigheid van de inhoud van een verklaring van de geldnemer). Een hoop moeite, wat voorkomen had kunnen worden.
Zit u midden in contractbesprekingen en heeft u behoefte aan ruggespraak, of wilt u zelf een overeenkomst laten opstellen? De advocaten van de sectie ondernemingsrecht helpen u graag verder.
Rechtsgebieden
FAQ
Wat zijn de specialisaties van Okkerse & Schop Advocaten?
Okkerse & Schop Advocaten is gespecialiseerd in diverse rechtsgebieden, zoals insolventierecht, arbeidsrecht, vastgoedrecht, privacyrecht, contractenrecht, intellectueel eigendomsrecht, ondernemingsrecht, onderwijsrecht, aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, personen- en familierecht, en schuldhulpverlening.
Hoe kan ik contact opnemen met Okkerse & Schop Advocaten voor juridisch advies?
Je kunt contact opnemen via het contactformulier op deze website, of je kunt ons bellen op het aangegeven telefoonnummer 036 5346220.
Op welke manier garandeert Okkerse & Schop Advocaten de vertrouwelijkheid van mijn gegevens?
Wij hanteren strikte privacy- en beveiligingsmaatregelen conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) om de vertrouwelijkheid en bescherming van jouw gegevens te waarborgen. Je kunt zowel ons privacy- en cookiestatement voor de website als ons algemene privacystatement raadplegen.
Wilt je weten of een bedrijf failliet is?
Het Centraal Insolventieregister op Rechtspraak.nl bevat de gegevens van faillissementen, surseances van betaling en schuldsaneringen natuurlijke personen die in de lokale registers bij de verschillende rechtbanken worden bijgehouden. Alle insolventiegegevens gepubliceerd ná 1 januari 2005 zijn raadpleegbaar tot zes maanden na beëindiging van de insolventie.
Wat is insolventierecht en hoe kan Okkerse & Schop Advocaten mij helpen bij financiële problemen van mijn onderneming?
Insolventierecht omvat de juridische aspecten van financiële moeilijkheden en faillissementen. Okkerse & Schop Advocaten kan helpen met herstructurering (onder andere WHOA-trajecten), onderhandelingen met schuldeisers en adviseren over mogelijke insolventieprocedures.
Hoe ondersteunt Okkerse & Schop Advocaten bedrijven bij het naleven van de AVG?
Okkerse & Schop Advocaten biedt advies over AVG-compliance, helpt bij het opstellen van verwerkersovereenkomsten en privacybeleid, en ondersteunt bij datalekken en andere privacygerelateerde zaken.
Wat houdt mediation in bij echtscheiding en hoe verschilt dit van de standaard juridische procedures?
Mediation bij echtscheiding is een proces waarbij een mediator helpt om op een constructieve manier afspraken te maken tussen partners. Dit verschilt van standaard juridische procedures die vaak formeler zijn en waarbij meestal elke partij een eigen advocaat heeft.
Wat moet ik weten over het opstellen van contracten via Okkerse & Schop Advocaten?
Het is essentieel dat contracten duidelijk en volledig zijn. Okkerse & Schop Advocaten zorgt voor juridisch sluitende contracten die afgestemd zijn op uw specifieke situatie en behoeften, wat toekomstige geschillen kan voorkomen.
Hoe zorgt Okkerse & Schop Advocaten ervoor dat mijn contracten voldoen aan de huidige wetgeving?
Okkerse & Schop Advocaten blijft voortdurend op de hoogte van veranderingen in de wetgeving en zorgt ervoor dat alle contracten hieraan voldoen en waar nodig worden aangepast.
Op welke manieren kan Okkerse & Schop Advocaten mij bijstaan bij bouwprojecten of vastgoedtransacties?
Okkerse & Schop Advocaten biedt juridisch advies en ondersteuning bij het opstellen van contracten, onderhandelingen, geschillenbeslechting en alle bestuursrechtelijke en civiele aspecten van bouwprojecten en vastgoedtransacties.
Wat is WHOA en hoe kan het mijn onderneming helpen om een faillissement te voorkomen?
De WHOA helpt ondernemingen die financieel in zwaar weer verkeren om via een akkoord met schuldeisers hun schulden te herstructureren en mogelijk een faillissement te voorkomen.
Hoe kan Okkerse & Schop Advocaten mij helpen als ik te maken heb met schulden?
Okkerse & Schop Advocaten biedt hulp bij het in kaart brengen van schulden, het onderhandelen met schuldeisers en indien nodig het begeleiden van procedures onder de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) of andere schuldsaneringsregelingen.
Wat moet ik doen als ik een klacht heb over de diensten van Okkerse & Schop Advocaten?
Okkerse & Schop Advocaten kent een interne klachtenregeling. Wanneer je onverhoopt niet tevreden bent over (een bepaald aspect van) onze dienstverlening, dan kun je jouw bezwaren voorleggen aan onze klachtenfunctionaris mr. Sjakko van Raaijen. Meer informatie vindt je op de pagina Klachten- en geschillenregeling O&S. In overleg met jou wordt dan zo snel mogelijk naar een oplossing gezocht. Mocht ons overleg niet tot een bevredigend resultaat leiden, dan kun je jouw klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Advocatuur.