Een faillissement is een ingrijpende gebeurtenis die zowel financieel als emotioneel veel impact kan hebben. Het kan uw bedrijfsvoering volledig stilleggen en gevolgen hebben voor werknemers, klanten en leveranciers. Daarnaast staat u als ondernemer of particulier voor belangrijke juridische keuzes. Gelukkig biedt de wet enkele mogelijkheden om tegen een faillissementsverklaring in te gaan. In dit artikel bespreek ik drie van deze mogelijkheden.
- Hoger beroep: tegen de uitspraak in verweer gaan
De eerste mogelijkheid is in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Dit moet binnen acht dagen na de uitspraak gebeuren. Het gerechtshof zal de zaak opnieuw beoordelen, waarbij alle argumenten en feiten die tijdens de procedure naar voren zijn gebracht, worden meegenomen. Het is belangrijk ervan te overtuigen dat er geen situatie meer is waarin “u bent opgehouden te betalen”.
- Verzet: voor schuldenaren die niet op zitting aanwezig waren
Indien de gefailleerde niet op de mondelinge behandeling van het faillissementsverzoek bij de rechtbank aanwezig is geweest, kan in verzet gegaan worden bij dezelfde rechtbank die de faillietverklaring bij verstek heeft uitgesproken. Verzet is bedoeld om een tweede kans te krijgen om alsnog bij dezelfde instantie gehoord te worden. Voor verzet geldt een termijn van veertien dagen na de uitspraak. Als de rechtbank oordeelt dat het faillissement onterecht is uitgesproken, wordt de verklaring vernietigd.
Let op! Zowel hoger beroep als verzet kunnen alleen worden ingesteld met behulp van een advocaat. Neem na faillissement dan ook zo snel mogelijk contact op met een advocaat.
- Omzetting naar de Wsnp: een kans voor natuurlijke personen
Voor natuurlijke personen die failliet worden verklaard is er nog een derde mogelijkheid: het verzoek om het faillissement om te zetten naar de Wettelijke schuldsanering voor natuurlijke personen (de Wsnp). De schuldenaar moet aantonen dat hij voldoet aan de toelatingscriteria van de Wsnp, zoals het ontbreken van fraude en een inspanning om eerder schulden minnelijk te regelen. Het voordeel van een Wsnp-traject ten opzichte van een faillissement is dat de schuldenaar zicht heeft op een schone lei. Na het verlenen van een schone lei zijn onbetaald gebleven schulden niet meer afdwingbaar.
Conclusie: juridische hulp is cruciaal
Een faillissementsverklaring is niet altijd het einde van de lijn. Met de juiste juridische stappen kan een schuldenaar zijn positie verbeteren of zelfs het faillissement afwenden. Belangrijk om te weten is dat hoger beroep, verzet en/of omzetting de werking van het faillissement niet opschort. Dit betekent dat de curator gewoon doorgaat met de werkzaamheden totdat het gerechtshof of de rechtbank eventueel een andere beslissing neemt.
Twijfelt u welke route voor u het beste is? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij staan klaar om uw situatie te beoordelen en u door deze uitdagende periode te begeleiden.