Skip to main content

Enige tijd geleden informeerden we u in een drieluik over het feit dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 actief ging handhaven op schijnzelfstandigheid. Daarbij hebben we stilgestaan bij de diverse elementen die van belang zijn voor u als ondernemer, die gebruik maakt van de diensten van zzp-ers. We wezen u verder in een Whitepaper op de relevante wet- en regelgeving en wezen u op de maatregelen die u kunt nemen ter voorkoming van financiële risico’s, zoals naheffingen, boetes en vorderingen (werknemersaanspraken). U kunt dit drieluik en het White paper overigens nog eens nalezen op onze website (informatie/kennis). Sindsdien zijn er enige ontwikkelingen te melden waarover we u in de komende periode zullen ‘bijpraten’.

Eerst even terug naar de basis. Wat is ook alweer schijnzelfstandigheid? Schijnzelfstandigheid is wanneer iemand ‘op papier’ wordt ingehuurd als zzp’er, maar in de praktijk niet veel anders doet dan collega’s in loondienst. Hun relatie met de opdrachtgever kenmerkt zich onder meer door een eenzijdige afhankelijkheid, de gedetailleerde instructies die de opdrachtgever geeft over hoe het werk precies moet worden gedaan en hoe de opdrachtnemer zijn werkdag moet indelen.

De eerste ontwikkeling betreft het effect van de opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025. Na een aanvankelijke daling van het aantal zelfstandigen in de eerste maanden na de aankondiging van de opheffing van het handhavingsmoratorium, lijkt het aantal zzp’ers inmiddels te stabiliseren. Wel bestaat nog steeds de zorg (met name in de ICT-, overheids- en zorgsector) dat opdrachtgevers nog terughoudender worden met het inzetten van zzp’ers. Of de aanvankelijke ‘trend’ zich weer voortzet of juist tot stilstand is gekomen zal zich in de komende maanden uitwijzen. Dat zal mede afhangen van de vraag wat in den brede de uitkomsten zullen zijn van de handhaving door de belastingdienst.

Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de aanvankelijke vrees van zzp’ers en hun opdrachtgevers dat er niet meer gewerkt kon worden met (door de Belastingdienst goedgekeurde) modelovereenkomsten, wat is weggezakt. Per 6 september 2024 is de Belastingdienst gestopt met het goedkeuren van modelovereenkomsten. De reden daarvoor was dat modelovereenkomsten vooraf eigenlijk geen volstrekte zekerheid geven over het werken buiten dienstverband. Het hangt namelijk af van hoe partijen er mee omgaan en er in de praktijk wordt gewerkt, niet van wat er ‘op papier’ staat. De modelovereenkomsten moesten dus zorgvuldig worden nageleefd om daadwerkelijk effectief te kunnen zijn. Lopende modelovereenkomsten zouden nog wel worden geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst.

Inmiddels heeft de Staatssecretaris van Financiën aangegeven dat eerder goedgekeurde modelovereenkomsten voor zover deze goedkeuring (en dus zekerheid) op 6 september 2024 nog geldig was en waarvan de goedkeuring zou aflopen voor eind 2029, integraal geldig blijven tot en met eind 2029. Dat betekent dat een modelovereenkomst waarvan de goedkeuring op 6 september 2024 nog geldig was en die bijvoorbeeld per 1 januari 2026 zou aflopen, toch geldig blijft tot en met eind 2029. Dat geeft de zzp’er en opdrachtgever veel langer zekerheid, vooropgesteld dat de overeenkomst strikt wordt nageleefd en er in de praktijk toch niet een schijnzelfstandigheid ontstaat. Het blijft dus nog steeds wel oppassen!

Binnenkort zullen we u verder informeren over relevante ontwikkelingen met betrekking tot dit onderwerp.

Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze advocaten van de sectie arbeidsrecht.

Sjakko van Raaijen

Rechtsgebieden

arbeidsrecht

×