Basisscholen zijn wettelijk verplicht om in hun onderwijsprogramma aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming. Dit is onderdeel van een van de zogeheten kerndoelen zoals deze staan beschreven in het Besluit vernieuwde kerndoelen WPO. Een school mag zelf bepalen welke lesmethoden het daarbij hanteert. Zo kan de school bijvoorbeeld kiezen voor de lesmethode ‘Week van de lentekriebels’. Een ouder kan een school niet verbieden volgens een bepaalde lesmethode les te geven in het kader van een kerndoel. In een recente uitspraak van de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC) werd een klacht daarover van een ouder ongegrond verklaard.
Op hun beurt zijn ouders op grond van de Leerplichtwet 1969 (Leerplichtwet) verplicht ervoor te zorgen dat hun kind de school geregeld bezoekt. Leerlingen van 12 jaar en ouder zijn daar zelfstandig toe verplicht. Geregeld schoolbezoek betekent dat de leerling geen les verzuimt. De schooldirecteur kan vrijstelling van het geregeld schoolbezoek verlenen, bijvoorbeeld wanneer de leerling door andere gewichtige omstandigheden verhinderd is de school te bezoeken (artikel 11 onderdeel g van de Leerplichtwet). De directeur heeft, zoals de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State, de hoogste rechter in leerplichtzaken, herhaaldelijk heeft geoordeeld beoordelingsvrijheid bij de verlening van deze vrijstelling. Daarbij kan de schooldirecteur aansluiting zoeken bij de Beleidsregel uitleg specifieke aard van het beroep en andere gewichtige omstandigheden bedoeld in de Leerplichtwet. Het gaat hier om omstandigheden die veelal buiten de wil of invloedssfeer van de ouders of leerling gelegen zijn. Het begrip andere gewichtige omstandigheden moet ook terughoudend worden uitgelegd. Op grond hiervan zal een schooldirecteur zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat bedenkingen van ouders of leerlingen tegen een kerndoel of lesmethode niet zijn aan te merken als gewichtige omstandigheden in de zin van de Leerplichtwet.
Heeft u als schooldirecteur of ouder een vraag over dit artikel of over andere onderwijsrechtelijke onderwerpen? Neem dan contact op met onze sectie onderwijsrecht (contactpersoon: Hans Blom). Wij beantwoorden uw vragen graag.