Skip to main content

Als een opdrachtgever en een ingehuurde ZZP’er (vooraf) duidelijkheid wilden hebben dat er geen sprake was van een werkgever-werknemer relatie, konden zij gebruik maken van een vooraf door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Maar omdat in de praktijk bleek dat de arbeidsrelatie met de ‘zelfstandige’ regelmatig anders uitpakte dan op papier was afgesproken, c.q. er van de afspraken werd afgeweken (er was dan vaak wél sprake van leiding en toezicht), zorgde het voor schijnzekerheid. Opdrachtgevers en ZZP’ers werden toch geconfronteerd met claims en naheffingen. Daarom heeft het kabinet gemeend een einde te moeten maken aan het systeem van goedgekeurde modelovereenkomsten. Dat betekent dat de relatieve zekerheid die kon worden ontleend aan een modelovereenkomst, komt te vervallen. Vanaf september 2024 worden daarom door de Belastingdienst ook geen nieuwe overeenkomsten meer beoordeeld.

Lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst en voorlopig blijven de goedgekeurde modelovereenkomsten nog een goede indicatie voor afspraken die de minste risico’s opleveren, maar dan moeten ze wel zorgvuldig worden nageleefd om daadwerkelijk effectief te kunnen zijn. Hoe partijen in de praktijk uitvoering geven aan de afspraken is immers doorslaggevend.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, lees dan het whitepaper op deze website of neem contact op met een van onze advocaten van de sectie arbeidsrecht.

Sjakko van Raaijen

Rechtsgebieden

Schuldhulpverlening

×